Det här är en gammal version publicerad 2021-02-15. Läs senaste versionen.

SAPO – en modell för samverkan mellan forskare och aktörer utanför akademin inom området äldre och åldrande

Författare

  • Håkan Jönson Socialhögskolan, Lunds universitet
  • Sara Hultqvist Socialhögskolan, Lunds universitet
  • Susanne Iwarsson Institutionen för hälsovetenskaper, Lunds universitet

DOI:

https://doi.org/10.52585/icvs.v1i1.2

Abstract

Den åldrande befolkningen har identifierats som en samhällsutmaning. En tydlig utveckling inom forskning om sådana utmaningar är krav på medverkan från patientgrupper, brukarorganisationer och andra aktörer utanför akademin.

Syftet med artikeln är att introducera en modell för utformning och värdering av samverkan mellan akademiska forskare och aktörer utanför akademin. Modellen bygger på en genomgång av internationellt etablerade traditioner och ramverk för sådan samverkan och ramas in av komponenterna syfte, aktör, process och omfattning (SAPO) eller enklare uttryckt genom frågorna: varför, med vem, när och hur mycket?

Med hjälp av modellen kan både forskare och aktörer
utanför akademin föra mer systematiska och kritiskt värderande resonemang om samverkan. Det kan i sin tur leda till effektivare arbetsformer och nyttiggörande av resultat från det mångfasetterade forskningsområde som rör den åldrande befolkningen.

Titelsida för artikel Jönson m fl

##submission.downloads##

Publicerad

2021-02-15

Versioner

Referera så här

Jönson, H., Hultqvist, S., & Iwarsson, S. (2021). SAPO – en modell för samverkan mellan forskare och aktörer utanför akademin inom området äldre och åldrande. Äldre I Centrum Vetenskapligt Supplement, 1(1), 5–14. https://doi.org/10.52585/icvs.v1i1.2

Nummer

Sektion

Artiklar

Mest lästa artiklar av samma författare